به گزارش خبرگزاري فرانسه، آمريكا در تلاش است تا با افزايش همكاريهاي نظامي با كشورهايي نظير فيليپين و ساير همپيمانان نظامياش نفوذ و سلطه خود را در آسيا افزايش دهد.
در اين راستا، پنتاگون به رغم كسري بودجه حائز اهميت دولت آمريكا ، مبالغ هنگفتي را براي سرمايهگذاري در امور نظامي در آسيا اختصاص داده است.
به رغم فشارها براي كاستن از هزينههاي نظامي، باراك اوباما، رييسجمهوري آمريكا اين مساله را مشخصا مطرح كرده است كه حضور نظامي كشورش در آسياي شرقي يك اولويت اصلي به شمار ميآيد و اين در حالي است كه چين به طور روز افزون در حال افزايش قدرت نظامي خود در منطقه است.
مقامهاي ارشد آمريكايي و فيليپيني پس از دو روز مذاكره روز جمعه اعلام كردند، قصد دارند همكاريهاي امنيتي خود را افزايش دهند.
مناقشات بر سر مناطقي از درياي چين جنوبي ميان چين و فيليپين به عنوان عاملي براي تحكيم روابط واشنگتن و مانيل در نظر گرفته ميشود؛ روابطي كه برجستهترين محور آن همكاريهاي امنيتي و نظامي است.
آلبرت دل روساريو، وزير امور خارجه فيليپين اعلام كرد، اين كشور به دنبال برگزاري مانورهاي نظامي مشترك با آمريكا و افزايش حضور نيروهاي نظامي آمريكايي در اين كشور جنوب شرق آسيا است.
اين اظهارات در حالي مطرح ميشود كه دو ماه پيش اوباما در سفرش به استراليا اعلام كرد كه واشنگتن بيش از 2500 نيروي خود را در سالهاي 2016 تا 2017 در شهر داروين استراليا مستقر خواهد كرد.
آمريكا همچنين قصد دارد كشتيهاي نظامي خود را در سواحل سنگاپور كه يكي از قديميترين شركاي استراتژيك واشنگتن به شمار ميآيد، مستقر كند. چنين اقداماتي مطابق با استراتژي نظامي آمريكا جهت افزايش نفوذ در منطقه آسيا است.
هرچند مقامهاي آمريكايي مدعي هستند كه اين اقدامات با هدف مقابله به مثل با ارتش چين نيست اما بسياري از تحليلگران بر اين باورند كه واشنگتن وارد رقابتي نظامي و تسليحاتي با پكن در منطقه شده است.
رابرت ويلارد، فرمانده نيروهاي آمريكايي در منطقه اقيانوس آرام ميگويد: آمريكا به دنبال افزايش پايگاههايش در منطقه نيست و همان ميزان قبلي در حال حاضر براي حفظ مواضع آمريكا كافي است.
وي در يك كنفرانس خبري در واشنگتن اظهار داشت: در حال حاضر هيچ گونه تمايل و برنامهاي براي افزايش تعداد پايگاههاي نظامي آمريكا در منطقه آسيا ـ اقيانوسيه وجود ندارد.
دولت آمريكا تمايلي به ايجاد پايگاههاي جديد در اين منطقه ندارد اما نيروهايش را به صورت دورهاي در اين منطقه مستقر ميكند.
ويلارد تصريح كرد: هماكنون آمريكا به دنبال ايجاد پايگاههايي در نقاط ديگري در منطقه آسيا-اقيانوس آرام نيست. محور اصلي واشنگتن، اولويتهاي امنيتي در اين منطقه است. آمريكا در مورد مسائل و اولويتهاي امنيتي مايل به برگزاري مذاكره با فيليپين است و از اين امر استقبال ميكند اما هيچ تمايلي براي ايجاد پايگاههاي جديد در منطقه جنوب شرقي آسيا ندارد.
مقامهاي فيليپيني طي روزهاي آتي به واشنگتن ميروند تا در مورد همكاريهاي نظامي با مقامهاي آمريكايي گفتوگو كنند.
اين مقام آمريكايي با اشاره به اينكه ساخت مجدد يك پايگاه دائم در خليج "سوبيك" فيليپين توسط آمريكا غيرمحتمل نيست، گفت: تمايل داريم كه فيليپين در موضع نظامي به صورت كلي مستقل شود و ما به اين كشور در اين مورد كمك خواهيم كرد.
خليج "سوبيك" زماني پايگاه اصلي نيروي دريايي آمريكا محسوب ميشد و اوايل سالهاي دهه 1990 بسته شد.
رابرت ويلارد افزود: پيشنهادهاي مطرحشده توسط سنگاپور و استراليا به آمريكا براي استقرار دورهاي نيروها در منطقه آسيا - اقيانوس آرام، مركز فرماندهي اين منطقه را قادر ميسازد تا براي مقابله با حوادث و رويدادهاي بالقوه در اين منطقه، حضوري نزديكتر و آسانتر داشته باشد.
آمريكا و استراليا نوامبر سال 2011 اعلام كردند كه استقرار دورهاي نيروهاي آمريكايي در نزديكي "داروين"، در شمال استراليا به مدت ششماه آغاز خواهد شد. حدود 2500 نيروي آمريكايي براي چند سال آينده در اين منطقه مستقر خواهند شد.
ويلارد اعلام كرد: آمريكا علاقمند است امنيت و ثبات در منطقه آسيا - اقيانوسيه برقرار شود.
سنگاپور نيز از آمريكا خواست تا به استقرار كشتيهاي جنگي در ناحيه ساحلي در آينده بپردازد.
براساس يك راهنماي استراتژيك جديد كه ماه ژانويه منتشر شده است، آمريكا بر حضور نيروهايش در منطقه آسيا - اقيانوس آرام پافشاري ميكند.
همچنين براساس بودجه نظامي جديد پنتاگون، آمريكا از نيروها و حضور آنها در منطقه حمايت ميكند.
در همين حال جان كربي، سخنگوي پنتاگون اعلام كرد: ما در آينده تعادلي را ميان نيروهايمان در منطقه آسيا ـ اقيانوسيه ايجاد خواهيم كرد و اين مساله مستلزم افزايش برنامهها براي همكاريهاي نظامي با كشورهاي منطقه است.
پنتاگون كه از سوي كنگره آمريكا براي كاستن از هزينههاي نظامي تحت فشار قرار دارد روز پنج شنبه اعلام كرد نيروهاي خود را تا حد ممكن كاهش خواهد داد و قرار است حداقل نيروهاي لازم در افغانستان باقي بمانند.
با اين حال منابع مالي كه از سوي واشنگتن براي پژوهشهاي مربوط به ساخت تسليحات اختصاص مييابد، رقم چشمگيري است و اين مساله نشان دهنده تمايل آمريكا به افزايش قدرت نظامي خود است.
پنتاگون بر آن است تا با سرمايهگذاري در زمينه سيستمهاي راداري و هوايياش توانايي خود در جنگ هوايي را افزايش دهد.
در همين حال پكن تاكيد دارد افزايش قدرت نظامي چين هيچ گونه تهديدي را متوجه هيچ كشوري نميكند.
پكن به طور مداوم به آمريكا هشدار داده است كه مراقب رفتارهاي خود باشد و از ايجاد هرگونه تنش و مناقشهاي جلوگيري كند.
مقامهاي آمريكايي در اظهارات علني خود سعي دارند از تهديد جلوه دادن چين خودداري كنند. آنها مدعي هستند كه سرمايهگذاري واشنگتن در امور نظامي نه تنها تهديدي براي چين به شمار نميآيد بلكه عاملي براي تامين امنيت در منطقه آسيا - اقيانوسيه است و اين خود نقطهاي مثبت براي پكن به شمار ميآيد.(ايسنا)