'عبدالعلی صاحب محمدی' امروزدر نشستی خبری در حاشیه نمایشگاه بزرگ راه و شهرسازی و صنایع وابسته، افزود: البته در واگذاری مدیریت و نگهداری خطوط راه آهن به دنبال ارتقای ظرفیت و كیفیت خطوط هستیم.
وی در عین حال تصریح كرد كه در حال حاضر شركت راه آهن هیچ نقشی در نگهداری خطوط ندارد و این پیمانكاران هستند كه از خطوط نگهداری می كنند.
به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی 100 درصد از ناوگان مسافری و حدود 95 درصد از ناوگان باری راه آهن در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته و درآخرین مزایده برگزار شده درراه آهن جمهوری اسلامی ، بیش از 2 هزار واگن باری به بخش خصوصی منتقل و حدود یك هزار واگن دیگر در مراحل بعد واگذار خواهد شد.
صاحب محمدی با بیان اینكه در حال حاضر 50 دستگاه لكوموتیو فعال در شبكه ریلی تحت مالكیت بخش خصوصی است ،خاطرنشان كرد: این میزان معادل 10 درصد لكوموتیوهای فعال در شبكه ریلی كشور است.
مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی افزود: راه آهن در راستای حمایت را بخش خصوصی همواره میانگین حق دسترسی را كاهش می دهد، به طوری كه طی سه سال قبل این رقم 10 درصد و در سه سال قبل از آن 20 درصد بوده ، در حالی كه طی این مدت هزینه ها افزایش یافته است.
مدیرعامل راه آهن با اشاره به اجرای پروژه راه آهن برقی تبریز- آذرشهر گفت: عملیات اجرایی این مسیر ریلی آماده شده و با توجه به اینكه این پروژه با همكاری راه آهن روسیه ساخته شده است ، مقرر شد، با حضور رئیس راه آهن روسیه این مسیر افتتاح شود.
وی در خصوص افزایش قیمت بلیت با بیان اینكه افزایش قیمت بلیت قطارها منتفی نیست ، در عین حال گفت: اگر قرار است تكلیفی را برعهده یك مجموعه بگذاریم باید هزینه های آن هم جبران شود.
مدیر عامل راه آهن جمهوری اسلامی همچنین در خصوص برنامه راه آهن برای ارتقای ظرفیت خطوط اظهار داشت: در محور تهران –بندر عباس 180 كیلومتر از مسیر دوخطه می شود كه از اول اردیبهشت ماه تاكنون 96 كیلومتر دوخطه شده و امیدواریم تا پایان سال جاری این خط به طور كامل دوخطه شود.(ایرنا)