هرچند تلاشها براي رفع آسيبهاي وارد شده ادامه دارد و نيروهاي آتشنشاني بهصورت 24 ساعته و چند شيفته در حال فعاليت در اين ايستگاهها هستند، اما به گفته سخنگوي شهرداري تهران مسوولان متروي تهران آسيبهاي وارده به تاسيسات خط 4 به حدي سنگين بوده كه پيشبيني ميشود كار تخليه آب از ايستگاههاي خط 4 مترو هفته آينده به اتمام برسد.
مشكلاتي كه بارندگيهاي روزهاي اخير براي شهر و شهروندانش بهوجود آورد و به دنبال آن متوقف شدن فعاليت خط 4 متروي تهران، پاي مسوولان شهرداري تهران را به جلسه روز گذشته شوراي شهر تهران باز كرد تا ضمن ارائه گزارشي از اقدامات انجام شده و ريشهيابي دليل وقوع چنين وضعيتي براي احتمال تكرار بارندگيها طي روزهاي آينده و پيشگيري از وقوع مجدد چنين حوادثي چارهانديشي شود.
در اين ميان آنچه از اظهارنظرهاي اعضاي شوراي شهر تهران برميآمد، گوياي اين واقعيت بود كه وجود مشكلاتي در ديوارهاي كانالهاي آب، كم كاري در اجراي پروژه جمعآوري آبهاي سطحي، متناسب نبودن طراحي شهر براي مقابله با بارندگيهاي نهچندان شديد، پوشيده شدن كانالها، مسيلها، رود درهها و خيابانهاي شهر از بتن و آسفالت و... موجب شد تا شهر تهران آنچنان كه بايد براي روزهاي باراني آماده نباشد.
ديواره كانالهاي آب تهران قابل اعتماد نيست
به گزارش«جامجم»، در اين جلسه، رئيس شوراي شهر تهران با ارائه گزارشي از عملكرد دو روزه شهرداري درخصوص مهار سيلاب در تونل خط 4 متروي تهران گفت: ديواره كانالهاي آب پايتخت چندان قابل اعتماد نيست و شهرداران مناطق بايد از تمامي آنها بازديد كنند.
مهدي چمران با اشاره به آبگرفتگي خط 4 مترو توضيح داد: بارش بيسابقه باران و ريزش تگرگ سبب شد تمامي نهرها و كانالها به حد اشباع برسد و حتي خيابانها و بزرگراههاي پايتخت نيز دچار مشكل بودند.
وي افزود: اين حادثه در كانالي موازي با اتوبان كرج رخ داد و به دليل سست بودن پنلهايي بود كه آب رودخانه و كانال را از مسير مترو جدا ميكرد و در نتيجه فشار آب و گودي ايستگاه مترو سبب شد به جاي آنكه آب رودخانه در كانال ادامه مسير دهد به كارگاه مترو منحرف شود و تا ايستگاه حبيباللهي را تحتالشعاع قرار دهد.
جمعآوري آبهاي سطحي؛ كمكاري يا سهلانگاري؟
اعضاي شوراي شهر پس از ساعتها بحث و گفتوگو يكي از دلايل آبگرفتگي خط 4 مترو را خاكبرداري براي ايجاد مجتمع ايستگاهي در حاشيه خط 4 عنوان كردند.
رييس كميسيون توسعه و عمران شوراي شهر تهران با ارائه گزارشي در خصوص آبگرفتگي خط 4 مترو گفت: ميزان بارندگيها از اول سال تا 27 فروردين نسبت به ماه مشابه 46 درصد افزايش يافته است كه ميتوان آن را در 50 سال گذشته بيسابقه دانست.
حمزه شكيب توضيح داد: در كنار اين كانال آب مجتمع ايستگاهي مترو واقع بوده كه احتمال دارد خاكبرداري براي ايجاد اين مجتمع كه فاصله زيادي با جداره كانال نداشته سبب شده پس از بارش سيل آساي باران جداره كانال شكسته و آب در مسير تونل مترو ادامه حركت دهد.
وي شيب معكوستر تونل توحيد را سبب توقف آب دانسته و گفت: ميزان خسارت بهدليل نبود تجهيزات براي تخليه آب هنوز مشخص نيست اما با توجه به تخريب تجهيزات الكترونيكي رقم بسيار بالايي برآورد ميشود. رئيس كميسيون عمران شوراي شهر تاكيد كرد كه پس از پايان عمليات تخليه آب بايد دوباره زيرساختها و ريلگذاريها انجام شود تا امنيت ايستگاهها تضمين شود.
طراحي تهران دليل آسيبپذيري در برابر باران
تهران از قديم بهگونهاي طراحي نشده كه بتواند واكنش درستي درخصوص آبگرفتگيها انجام دهد.
اين گفته عضو هيات رئيسه شوراي شهر تهران بود كه با اشاره به وضعيت موجود طراحي شهري در تهران با بيان اينكه در گذشته بارش كمي از باران سبب آمدن سيل در محلهها ميشد، گفت: در حال حاضر بسياري از اين مشكلات كاهش پيدا كرده اما همچنان معتقدم اقدامات كافي نيست و جا دارد معاون عمراني شهردار درخصوص عملكرد قبل و بعد مديريت خود در اين رابطه توضيح دهد.
عليرضا دبير افزود: بارش شديد باران در دو روز گذشته سبب شد كانال آبي كه موازي با جاده كرج بود ديواره خود را بشكند و به مترو نفوذ كند اما خوشبختانه شركت بهره برداري با عملكرد به موقع خود در تخليه مسافران سبب شد هيچ حادثه جاني به وقوع نپيوندد.دبير با انتقاد از مصاحبه برخي از مديران كه در هنگام وقوع حادثه تلفنهاي خود را خاموش كرده بودند، گفت: اين آقايان تنها در هنگام مصاحبه تلفن خود را روشن كردند و در زمان ايجاد بحران هيچ كاري انجام ندادند.
تهران؛ خاكي براي جذب آب ندارد
دبير كميته محيط زيست شوراي شهر تهران اما با اين استدلال كه ديگر خاكي در تهران براي جذب آب باقي نمانده و طبيعي است كه با يك بارش سنگين باران دچار چنين مشكلاتي شويم، نسبت به احتمال تكرار بارشهاي سيلآسا در تهران و آماده نبودن مديريت شهري هشدار داد.
معصومه ابتكار در اين جلسه با تاكيد براينكه بارها در شوراي شهر درخصوص نگهداري كانالها و طراحي مسيلها و روددرهها و مديريت آب در سطح شهر تذكر داده شده است اما همچنان نسبت به اين موضوع توجه لازم نميشود، به حادثهاي مشابه اشاره كرد و توضيح داد: از زمان وقوع سيل تجريش چندان نگذشته است و بايد احتمال بارانهاي سيل آسيا در تهران را پيشبيني ميكرديم و مطالعات لازم را انجام ميداديم.
ابتكار با بيان اينكه بيشتر مشكلاتي كه پس از بارش باران بهوقوع پيوست در كنار پروژههاي عمراني بود، گفت: متاسفانه نگاه ما به جمعآوري آبهاي سطحي اشتباه است زيرا نبايد آبهاي سطحي را جمعآوري كرد بلكه بايد آن را مديريت كنيم.
وي تاكيد كرد: تمامي سطح روددرههاي ما بتن است همچنين سطح خيابانهاي ما را نيز تماما آسفالت پر كرده است و بنابراين كلا امكان جذب آب را از پايتخت گرفتهايم.
ابتكار اين را هم گفت كه سفرههاي آب زيرزميني در حال خالي شدن است و خاكي براي جذب آب در شهر تهران باقي نمانده است و طبيعي است وقتي باراني به حجم و سرعت بالا رخ ميدهد اينگونه حادثه ايجاد كند.
اين عضو شوراي شهر با بيان اينكه مشكل زباله و ريختن آن در معابر همچنان در پايتخت وجود دارد كه حل آن نيازمند مشاركت شهروندان است، تصريح كرد: بارها از شهرداري خواستهايم كه تمامي مسيرهاي آب و جويها را سرپوشيده كند تا با رها كردن زبالهها مسيرهاي جوي آب بسته نشود.
پوران محمدي - گروه جامعه