سرطان حنجره كه بيشتر مردان معتاد به دخانيات را گرفتار ميكند، از جمله سرطانهايي است كه زمان ايجاد آن طولاني است.
به همين دليل از روي نشانههايي چون گرفتگي صدا و بلع دردناك مواد غذايي و آشاميدني در مراحل اوليه بيماري قابل شناسايي و درمان قطعي است.
دكتر پدرام فدوي،متخصص آنكولوژي و راديوتراپي در گفتوگو با «جامجم» ضمن تاكيد بر اينكه سرطان حنجره بيشتر افراد بالاي 60 سال را گرفتار ميكند، ميگويد: استفاده از تنباكو به هر شكل آن منجر به افزايش خطر ابتلا به سرطان حنجره ميشود.
از سوي ديگر نه تنها كشيدن سيگار اين خطر را چند برابر ميكند، بلكه قرار گرفتن مداوم در معرض دود سيگار نيز احتمال ابتلا به اين نوع سرطان را افزايش ميدهد.
وقتي در معرض خطر سرطان ريه هستيد
دكتر فدوي با اشاره به اينكه ويروس عامل سرطان دهانه رحم نيز ميتواند در برخي اشخاص به شكل سرطان حنجره بروز كند، ميگويد: تماس داشتن با غبار اسيد سولفوريك، نيكل و آزبست يا بهطور كلي آلودگيهاي صنعتي و در برخي موارد ابتلا به ريفلاكس معده و مري ميتواند از جمله علل ابتلا به سرطان حنجره تلقي شوند. ريفلاكس اسيدي است كه داخل مري ترشح ميشود و در برخي موارد ترشح زياد آن ميتواند ضايعات سرطاني ايجاد كند.
اين سرطانشناس با نفي تاثير مستقيم آلودگي هوا در ايجاد سرطان حنجره ميگويد: آلودگي هوا كه در حال حاضر پايتختنشينان به شدت در معرض خطرات جدي آن هستند، در بروز طيف وسيعي از بيماريها و عوارض تنفسي،پوستي و قلبي و عروقي موثر است، اما تاثير مستقيم آن در بروز سرطان حنجره به اثبات نرسيده است.
بيماري كه چشم طمع به صدايتان دارد
دكتر فدوي با تاكيد بر اينكه سرطان حنجره بهعلت مصرف زياد دخانيات در ميان آسياييها بيشتر از اروپاييها شايع است، اضافه ميكند:گرفتگي يا تغيير كيفيت صدا به مدت طولاني از شايعترين نشانههاي اين بيماري است.البته اگر سرطان قسمت مربوط به تارهاي صوتي را درگير كند، اين گرفتگي اتفاق ميافتد.
در چنين شرايطي احتمال تشخيص زودهنگام بيماري و درمان قطعي آن بيشتر خواهد بود. ديگر علائم شايع اين بيماري بلع دردناك و احساس مشكل در قورت دادن غذاست، همين سرفههاي مزمن و گوش دردهاي شديد هم از ديگر علائم سرطان حنجره محسوب ميشوند.
كمتر جيغ بكشيد
دكتر فدوي با اشاره به اينكه سرطان حنجره از طريق ارث و ژنتيك منتقل نميشود، ميگويد: كساني كه به دلايل شغلي و حرفهاي بيش از اندازه از صدايشان استفاده ميكنند، مانند معلمان و خوانندگان، بهخاطر فشاري كه به تارهاي صوتيشان ميآورند، بيشتر در معرض ابتلا به اين بيماري قرار دارند.
همچنين كساني كه با صداي بلند حرف ميزنند يا زياد جيغ ميكشند، براي ابتلا به سرطان حنجره استعداد بيشتري دارند.
حنجرههايي كه از بين نميروند
خوشبختانه سرطان حنجره در بسياري موارد با معاينه كلينيكي توسط متخصص گوش و حلق و بيني قابل تشخيص است. پس از تشخيص اوليه براي رسيدن به نتايج قطعي آندوسكوپي، نمونهبرداري، سيتياسكن و ام آر آي ميگيرد.
دكتر فدوي با اشاره به اين مطالب ميگويد: انتخاب روش درماني در مبتلايان به سرطان حنجره به نوع تومور،اندازه و مرحله تشخيص آن بستگي دارد. همچنين سن بيمار و ابتلاي او به بيماريهاي زمينهاي مثل مشكلات قلبي و آسم در تعيين نوع درمان موثر است.
به گفته اين متخصص، طي 15 سال اخير با پيشرفتهاي چشمگير در حوزه راديوتراپي ضرورت انجام جراحيهاي گسترده كه منجر به از دست دادن حنجره و صداي بيمار ميشود، مرتفع شده است.
اين آنكولوژيست ادامه ميدهد: در گذشته براي درمان اين نوع سرطان در بسياري موارد راهي جز برداشتن حنجره و سوراخ كردن آن براي اينكه امكان صحبت كردن بيمار از طريق دستگاه و از مجراي سوراخ فراهم شود، وجود نداشت اما امروزه روشهاي جراحي بسيار تغيير كرده و در بسياري موارد نه تنها نياز به انجام جراحيهاي گسترده در اين بيماري مرتفع شده، بلكه در مراحل اوليه بيماري ميتوان بدون نياز به جراحي، از طريق راديوتراپي و شيميدرماني بيمار را درمان كرد.
ترك دخانيات، مهمترين راه پيشگيري
به گفته دكتر فدوي مهمترين راهكار براي پيشگيري از سرطان حنجره ترك مصرف انواع دخانيات است. به اين ترتيب تا 85 درصد موارد سرطانهاي حنجره از بين ميروند.
همچنين استفاده از سبزيجات و ميوههاي تازه، درمان ريفلاكس معده، رعايت شيوههاي حفاظتي در مواجهه با آلودگيهاي صنعتي در كنار پرهيز از صحبت كردنهاي مداوم همراه با جيغ و داد ميتواند در پيشگيري از سرطان حنجره موثر باشد.
پونه شيرازي - گروه سلامت