" عبدالرضا رحمانیفضلی" در جلسه علنی روز يكشنبه مجلس شورای اسلامی ضمن ارائه گزارشی از فعالیت چهار ساله خود در دیوان و در دوره مجلس هشتم، گفت: تحقق قوانین، بکارگیری منابع مالی و تامین نیازها یک اولویت برای دیوان به شمار میآید، بر این اساس دیوان محاسبات طبق اصول 54 و 55 قانون اساسی بازوی نظارتی مجلس به شمار میآید و تنها دستگاه نظارتی در حوزه مالی و اداری است و کارکرد منحصر به فردی را دارد.
وی پاسداری از بیتالمال و تهیه گزارش تفریغ بودجه در کنار رسیدگی به تخلفات مالی دستگاههای اجرایی را از جمله وظایف دیوان محاسبات عنوان کرد.
ديوان محاسبات بر يك قرن تجربه تكيه زده است
رییس دیوان محاسبات کل کشور تاکید کرد که دیوان با تکیه بر تجربه یک قرن فعالیت و تولید بسترهایی در کشور، نقش موثری در توسعه و بالندگی نظام و نیل به اهداف سند چشمانداز داشته است.
رحمانیفضلی، با بیان اینکه شناخت نقاط قوت و ضعف و برنامهریزی برای پیشرفت یکی از اقدامات مهم در دیوان محاسبات بوده است، گفت: بر این اساس طبق آسیبشناسی که دیوان انجام داده، نبود نظارت کافی بر دستگاههای اجرایی، انباشت پروندهها، اثربخش نبودن گزارشهای دیوان و استفاده نکردن از تجربیات در کنار اتکا بر شیوههای سنتی در انجام حسابرسی از جمله آسیبهایی بود که در ابتدای دوره تصدی بنده در دیوان با آن مواجه شده بودم.
موازيكاري، آسيب دستگاههاي نظارتي
رییس دیوان محاسبات کل کشور افزود: در این بین داشتن نگاه نامناسب دستگاهها به نظارت، کمبود نیروهای متخصص، موازیکاری دستگاههای نظارتی نیز آسیبهای دیگری بود که در حوزه دیوان محاسبات به چشم میخورد، از این رو دیوان با تکیه بر ایجاد انضباط مالی از طریق حسابرسی تلاش کرد تا اقدامات پیشگیرانهای را بسط و گسترش دهد.
وی تعیین سند راهبردی و برنامههای دیوان را از جمله اقدامت پیشگیرانه و اساسی چهار ساله فعالیت خود عنوان کرد و افزود: برای نهادینه کردن نظارت مالی و نیل به اهداف سند چشمانداز، برنامههای توسعه و سیاستهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و همچنین تکالیف و قانون دیوان محاسبات سند راهبردی برای ترسیم آینده کاری دیوان تهیه شد که این سند آینده و چشمانداز دیوان را بر اساس استانداردها مشخص میکند.
رییس دیوان محاسبات کل کشور، با اشاره به تشکیل شورای نظارتی برای رفع ابهام برقراری روابط بین دستگاههای مختلف، تصریح کرد: تاکنون 1499 نظریه مشورتی در همین رابطه جمعآوری شده و در قالب کتابچهای به چاپ رسیده است.
آموزش مستمر كاركنان ديوان محاسبات
وی انتشار کتب و جزوات آموزشی برای کارکنان را از دیگر نقاط مثبت فعالیت دیوان در طول چهار سال گذشته برشمرد و افزود: در راستای افزایش ارتقای آگاهی مدیران و برای جلوگیری از آسیبها و انحرافات مالی، کتابچه و جزوات آموزشی برای کارکنان مختلف منتشر شد تا حسب مورد به آن رجوع کنند.
رحمانیفضلی، اعمال روشهای نوین حسابرسی را به عنوان رویکرد دیگری در چهار سال فعالیت دیوان برشمرد و گفت: در همین راستا برای قانون هدفمندسازی یارانهها، محیط زیست، اصل 44 و سرمایهگذاری در بخشهای بالادستی، دیوان محاسبات تلاش کرد تا با بکارگیری از روشهای نوین حسابرسی، قدم مثبتی را در این حوزهها بردارد.
رییس دیوان محاسبات کل کشور ادامه داد:از سال 88 تاکنون دیوان محاسبات تلاش کرده تا با کاهش حجم عملیات حسابرسی، حجم انحرافات از بودجه را کاهش دهد و در همین رابطه گزارشی را به نمایندگان ارائه کرد، این رویکرد باعث افزایش سطح کیفی گزارشهای تفریغ بودجه دیوان شد.
وی ورود به حوزههای جدید حسابرسی در محیط IT و زیستمحیطی و برخورداری از دانش و منابع انسانی را از جمله رویکردهای مثبت دیوان عنوان کرد و افزود: در همین راستا دیوان برای تقویت نیروهای آموزشی خود مراکز آموزشی را دایر کرد و دورههای متعدد آموزشی را برای کارکنان خود برپا نمود.
استفاده از تكنولوژيهاي نوين اطلاعاتي در ديوان محاسبات
رحمانیفضلی با بیان اینکه دیوان محاسبات با استفاده از فناوریهای نوین اطلاعاتی، تحولی در حوزه حسابرسی ایجاد کرده است، گفت: دیوان محاسبات با هدف رفع معضلات و ایجاد تحولات، اقدام به ایجاد سامانه نظارت الکترونیک موسوم به طرح سنا کرد تا بر اساس آن، موضوع نظارت در مسائل مالی دستگاههای اجرایی تقویت و آنلاین شود.
رییس دیوان محاسبات کل کشور با بیان اینکه دیوان در چهار سال فعالیت خود در حوزههای حسابرسی در کل جهان فعالیت داشته است، به حضور دیوان محاسبات در اجلاسهای مختلف منطقهای و بینالمللی اشاره و اظهار کرد: دیوان محاسبات علاوه بر فعال بودن در سازمانهای منطقهای و بینالمللی، ریاست اکوسای را به عهده داشته و با تعامل با کشورهای دنیا، یادداشت تفاهم همکاری در حوزههای حسابرسی امضا کرده است، با همین رویکرد دیوان در چهار کمیته همچون کمیته محیط زیست عضویت پیدا کرده و با تعدادی از کشورها همچون چین و هندوستان همکاری مشترک دارد.
وی با بیان اینکه دیوان در چهار سال فعالیت خود تلاش کرده تا منابع انسانی را بهینه کند، گفت: بر این اساس از سال 87 تا 90 از میان دانشگاهیان با داشتن تحصیلات فوق لیسانس و از بین فارغالتحصیلان دانشگاههای خوب کشور، اعضایی جذب دیوان شدهاند که این رویکرد باعث بهبود سطح نیروی انسانی دیوان شده است. همچنین دیوان اقداماتی را برای ارتقای حداقل حقوق و مزایای کارکنان انجام داد.
ارائه گزارش تفريغ بودجه، قبل از ارائه لايحه بودجه دولت
رحمانیفضلی یکی از اقدامات مثبت دیوان را، ارائه گزارش تفریغ بودجه سالانه قبل از ارائه لایحه بودجه سالانه اعلام کرد و افزود: ارائه گزارش تفریغ بودجه باعث اثربخشی و استفاده از این گزارش در تنظیم بودجه سالانه شده است.
رییس دیوان محاسبات کل کشور گفت: بر همین اساس دیوان محاسبات گزارش تفریغ بودجه سالهای 86 تا 89 را به همراه اولویتهای دیوان به مجلس ارائه کرد که موجب استفاده کمیسیونهای تخصصی شد.
وی افزود: همزمان با افزایش حیطه رسیدگی و تعداد گزارشهای حسابرسی، ارتقای گزارش تفریغ بودجه نیز از طریق بهبود فرآیندهای جمعآوری اطلاعات و بررسی در کارگروههای تخصصی انجام شد. بر این اساس تعداد گزارشهای حسابرسی مندرج در گزارش تفریغ بودجه از 1236 فقره در سال 86، به سه هزار و 200 فقره در سال 89 افزایش پیدا کرده است.
بازگرداندن تخلفات مالي دستگاهها به مسير قانوني
رحمانیفضلی در توضیح نتایج حاصل از این سیاستها گفت: واریز جمعا مبلغ 50 هزار و 38 میلیارد ریال به حساب خزانهداری کل کشور و حسابهای دستگاههای اجرایی انجام شد، همچنین نتیجه مشاوره و نظارت بهنگام این شد که فرآیند هزینه به مبلغ یکصد و 62 هزار و 310 میلیارد ریال در سنوات 87 تا 90 اصلاح و در مسیر قانونی قرار گیرد.
رییس كل دیوان محاسبات کشور افزود: استرداد برداشت از حساب ذخیره ارزی به مبلغ دو میلیارد دلار و 35 میلیون یورو و واریز سهم صندوق توسعه ملی به مبلغ 9 میلیون و 500 هزار دلار بوده است. همچنین کاهش مبلغ تخلفات ارجاعی به دادسرا از مبلغ یک میلیون و 650 هزار و 332 میلیارد ریال در سال 89 به مبلغ 887 هزار و 92 میلیارد ریال در سال 90 رسیده است.
وی ادامه داد: تاثیرگذاری در اصلاح قوانین و رفع موانع از جمله اهداف دیوان محاسبات بود که بر اساس آن، نمایندگان و کارشناسان دیوان در کلیه جلسات کمیسیونهای تخصصی حضور داشته و با هیاتهای تحقیق و تفحص همکاری داشتهاند که این همکاری باعث تهیه 33 فقره گزارش موردی شده است.
همكاري مستمر ديوان با كميسيونهاي اصل 90 و تلفيق بودجه
به گفته رحمانیفضلی، دیوان محاسبات در چهار سال فعالیت خود با کمیسیون اصل 90 همکاری داشته و در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه حضوری فعال داشته است.
رییس كل دیوان محاسبات کشور ادامه داد: دیوان محاسبات بیش از هزار گزارش موضوعی در موضوعات مختلف همچون هدفمندی، اصل 44 و محیط زیست به کمیسیونهای تخصصی ارائه کرده است که شش مورد از این گز ارشها طبق آییننامه به قوه قضاییه ارسال شده است.
وی افزود: گزارشهای ارسالی نیز از دادسراهای دیوان باعث کاهش پروندهها در دادسراها شده است.
رحمانیفضلی گفت: دیوان محاسبات با استفاده از نظرات مشورتی نخبگان و اساتید دانشگاهی به آسیبشناسی حوزههای مختلف همچون نفت، وضعیت سرمایهگذاری و تولید پرداخته است و در کنار آن در دستگاههای نظارتی در سطح ملی و استانی حضور فعال داشته است.
رییس كل دیوان محاسبات کشور، با تاکید به اینکه دیوان محاسبات توجه ویژهای به ارتقای کیفیت حسابرسی به عنوان اصلیترین فعالیت این نهاد دارد، گفـت: در این بین دیوان تلاش کرده تا راهکارهای ارتقای کیفیت نظارت بر دستگاههای اجرایی را ارائه کند چرا که تجربه نشان داده که نهادهای نظارتی از ظرفیتهای بسیاری برخوردارند تا در آینده دستگاهها نقشآفرینی کنند.
پيشگري از تخلف؛ اولويت ديوان محاسبات است
وی در ادامه به بیان اولویتهای آینده دیوان محاسبات پردخت و گفت: تداوم سیاستهای پیشگیرانه، بومی کردن آموزش، پیشگیری، ارائه گزارشهای خاص و گزارش تفریغ بودجه در کنار رسیدگی به تخلفات مندرج در گزارشهای تفریغ بودجه از جمله اهداف آینده دیوان است.
رحمانیفضلی خاطر نشان کرد: اجرای قانون سامانه نظارت الکترونیک به منظور افزایش سرعت، دقت، صحت و جامعیت در نظارت حسابرسی و جلوگیری از اطاله دادرسی از طریق تدوین و تصویب آیین دادرسی دیوان محاسبات از دیگر اهداف آینده دیوان برای ارتقای کیفیت نظارت بر دستگاههای اجرایی است.
رییس كل دیوان محاسبات کشور اولویت دادن به حسابرسی عملکرد و زیست محیطی، بررسی مباحث مبتلابه اقتصادی کشور، تقویت هر چه بیشتر اعتماد متقابل مدیران و دستگاههای اجرایی، تسریع و تسهیل رسیدگیهای دیوان از طریق تصویب آییننامههای اجرایی و بازنگری و اصلاح قانون دیوان محاسبات و ساختار تشکیلاتی دیوان را از دیگر راهکارهای ارتقای کیفیت نظارت بر دستگاههای نظارتی عنوان کرد.
وی در پایان با قدردانی از همکاریهای هیات رییسه به ویژه رییس مجلس از اعضای کمیسیونهای تخصصی به ویژه کمیسیونهای برنامه و بودجه، اصل 90 و مسئولان دستگاههای اجرایی به دلیل ارج نهادن به نظرات دیوان قدردانی کرد.
پس از اظهارات رحمانیفضلی، "علی لاریجانی" رییس مجلس شورای اسلامی از زحمات او و همکارانش در چهار سال گذشته در دیوان قدردانی کرد و گفت: در این دوران انضباط خوبی در دیوان ایجاد شده است.(پانا)