جورج لوكاس كارگردان و تهيهكننده اين مجموعه فيلم، كار نگارش فيلمنامه قسمت اول آن را از سال 1974 شروع كرد.
او كه طرحي شلوغ و پرشخصيت (آن هم با آدمها و موجوداتي عجيب و غريب) را در سر داشت، دو سال وقت صرف نوشتن فيلمنامه كرد. جنگهاي ستارهاي براي اين فيلمساز حكم همان روياي هميشگي و جادويي را داشت كه ميخواست تبديل به فيلم كند ولي اطرافيان وي پس از خواندن فيلمنامه، به وي پيشنهاد كردند از خير ساختن آن بگذرد.
آنها توليد فيلم علمي ـ تخيلي و ماجراجويانه جنگهاي ستارهاي را اقدامي ديوانهوار ميدانستند و عقيده داشتند تماشاگران سينما از چنين قصهاي با يك چنين فضا و موجوداتي استقبال نخواهند كرد، اما لوكاس كه شيفته اين قصه و حال و هواي آن بود، بدون توجه به اين اظهارنظرها بر تصميم خود پافشاري كرد و جنگهاي ستارهاي وارد مرحله توليد شد.
قصه فيلم درباره جواني معمولي و كشاورز به نام لوك اسكاي واكر است كه با همراهي دوست خود هان سولو و گروهي از موجودات عجيب و غريب فضايي به نامهاي چوباسا، اوبي وانكنوبي، آرتو و سيتريپياو تلاش ميكند جان يك شاهزاده خانم شورشي را نجات دهد و با امپراتوري فضايي بيرحم موف ناركيتي مبارزه كند.
مارك هاميل و كري فيشر بازيگران نقشهاي لوك و شاهزاده خانم در آن زمان بازيگران مشهور سينما بودند و هريسون فورد (ايندياناجونز معروف سينما) با بازي در نقش هان سولو در اين فيلم به شهرت رسيد.
پيتر كوشينگ بازيگر نقشهاي منفي سينما، در نقش شخصيت خبيث قصه فيلم ظاهر شد و آلك گينس هم ايفاي نقش اوبي وان كنوبي را به عهده گرفت. قرار بود جنگهاي ستارهاي با هزينهاي هشت ميليون دلاري تهيه شود كه مشكلات كاري باعث اضافه شدن سه ميليون دلار ديگر به جمع هزينههاي آن شد.
براي خلق صحنههاي فضايي فيلم، گروه سازنده راهي كشور تونس شدند و صحراي قديمي اين كشور به صورت لوكيشن اصلي فيلم درآمد.
نكته جالب اين كه در اولين روز كار فيلمبرداري در صحراي تونس، يك باران تند و توفان شن در صحراي اين كشور رخ داد كه به گفته مقامات محلي، اولين باران شن در 50 سال اخير بود!
جنگهاي ستارهاي در دوراني روي پرده سينماها رفت كه تماشاگران قبل از آن استقبال عجيبي از دو فيلم «آروارههاي كوسه» و «پدرخوانده» كرده بودند و موج مربوط به اين دو فيلم، كل دو صنعت سينما و تلويزيون را تحت تاثير خود قرار داده بود.
نكته جالب اين كه جنگهاي ستارهاي هم خيلي زود به اين دو فيلم پيوست و موج تازهاي را در دنياي هنر و سرگرمي به راه انداخت. فيلم سال 1977 اكران عمومي شد و خيلي سريع به يكي از پرفروشترين فيلمهاي سينماي دهه 70 ميلادي تبديل شد.
جورج لوكاس كه در زمان توليد فيلم به هيچ وجه در فكر تبديل آن به يك سهگانه (تريلوژي) نبود، در سالهاي 1980 و 1982 قسمتهاي دوم و سوم آن را تهيه و كارگرداني كرد.
بسياري از منتقدان سينمايي ميگويند فضاها و شخصيتهاي قصه جنگهاي ستارهاي، همان فضاها و شخصيتهاي فيلم و آدمهاي كلاسيك سينما هستند كه لوكاس با الهام گرفتن از فيلمهاي محبوب دوران كودكي خود، دست به خلق آنها زده است. در جنگهاي ستارهاي براحتي ميتوان ردپاي زورو، شزم، لورل و هاردي و حتي چارلي چاپلين را پيدا كرد.
نام جنگهاي ستارهاي نامي نبود كه موردپسند تهيهكنندگان اصلي فيلم باشد. آنها پس از يك سري تستزدن و دريافت واكنش منفي گروهي از مردم در امر بازاريابي اين فيلم، اعلام كردند اين نام را هنگام نمايش عمومي تغيير خواهند داد.
آنها حتي در دوران فيلمبرداري مسابقهاي بين بازيگران و عوامل فيلم به راه انداختند و گفتند هر كس نام خوب و شايستهاي پيشنهاد كند، پاداش مالي خواهد گرفت، اما حتي اين مسابقه هم چارهساز نشد و نام فيلم همان جنگهاي ستارهاي باقي ماند، اما اين نام در دهه 80 ، براي يك مورد ديگر هم مورد استفاده قرار گرفت.
رونالد ريگان، رييسجمهور وقت آمريكا (كه خود زماني بازيگر نقشهاي درجه دوم سينمايي بود) نام طرح تسليحاتي خطرناك خود را از فيلم جورج لوكاس گرفت.
طرح جنگهاي ستارهاي ريگان كه شامل موشكهاي هستهاي با برد دور ميشد، باعث نگراني و اضطراب صلح دوستان جهان شد و رقيب آمريكا يعني اتحاد شوروي را به واكنش واداشت.
صلح دوستان جهان و فعالان ضدجنگ در آمريكا و بقيه كشورهاي جهان در جواب به ريگان و سياستهاي جنگطلبانه او گفتند زندگي واقعي و جان مردم، شبيه فيلمهاي دروغين سينمايي از قبيل جنگهاي ستارهاي نيست كه بتوان با آن شوخي كرد.
در بين بازيگران جنگهاي ستارهاي، آلك گينس بازيگر كلاسيك و انگليسيتبار سينما تجربه حضور در اين فيلم را تجربهاي بد ميداند.
وي هميشه ادعا ميكرد ايده كشتهشدن شخصيت وي در قسمت اول، متعلق به او بوده است، اما لوكاس در مصاحبهاي اين ادعا را رد كرد و گفت هدف او اين بود كه شخصيت اوبي وان كنوبي در همان قسمت اول كشته شود.
به گفته لوكاس، گينس هميشه از اين كه زودتر از زمان لازم شخصيت او ميميرد و بازي بيشتري در فيلم ندارد، ناراحت بود.
در عين حال، لوكاس در واكنش به اظهارات گينس مبني بر تجربه بد كار در جنگهاي ستارهاي گفت اين بازيگر در تمام دوران فيلمبرداري، با روحيهاي شاد سر صحنه ظاهر ميشد و هميشه از حضور در صحنه فيلمبرداري اظهار خوشحالي ميكرد؟ بعدها مشخص شد لوكاس در ابتداي شروع توليد فيلم، قصد داشت نقش اوبي وانكنوبي را به پيتر كوشينگ بدهد، اما تهيهكنندگان وي را مجاب كردند ايفاي اين نقش را به دست گينس بسپارد. لوكاس هم نقش منفي را به كوشينگ داد تا بتواند او را در فيلم خود داشته باشد.
فرانسيس فورد كاپولا، كارگردان پدرخوانده ها از دوستان صميمي لوكاس است و لوكاس شخصيت هان سولو را براساس شخصيت كاپولا خلق كرد. او اين موضوع را بعدها به كاپولا گفت.
لوكاس براي اين نقش به دنبال بازيگري بود كه هم شهرت چنداني نداشته باشد و هم قبل از آن در هيچ يك از فيلمهايش بازي نكرده باشد. به همين سبب، او حاضر نشد اين نقش را به كساني مثل كرت راسل، نيك نولتي، جك نيكلسون، آل پاچينو، استيو مارتين و بيل موري (چهرههاي سرشناس آن سالهاي دنياي بازيگري) بدهد. در نتيجه، نقش به هريسون فورد رسيد.
جورج لوكاس براي موسيقي متن جنگهاي ستارهاي هم ميخواست همان شيوهاي را مورد استفاده قرار دهد كه استنلي كوبريك در فيلم «2001: يك اوديسه فضايي» انجام داد، اما معرفي جان ويليامز از سوي استيون اسپيلبرگ به او، نظرش را عوض كرد. او و ويليامز بر سر نوعي موسيقي رومانتيك كه حال و هوايي قرن نوزدهمي دارد، توافق كردند.
دومين سهگانه او سالهاي 1999، 2002 و 2005 به نمايش درآمدند و استقبالي شبيه سهگانه اول از آنها شد. قصه سهگانه دوم، پيش از شروع قصه سهگانه اول اتفاق ميافتاد و حالت نوعي پيش درآمد را به ماجراجوييهاي نسخه اصلي داشت.
اين نكته به لوكاس كمك كرد از حضور گروهي از بازيگران جديد و متفاوت براي ايفاي نقشهاي مختلف قصه سهگانه دوم خود بهره بگيرد. جنگهاي ستارهاي كه به صورت فيلم و مجموعه روي پرده سينما و صحنه كوچك تلويزيون به نمايش درآمده، داراي نسخههاي ويژه بازيهاي كامپيوتري و انيميشن هم هست.
IMDB - مترجم: كيكاووس زياري