كارلوس كرش، سرمربي تيم ملي فوتبال كشورمان همچنان عقيده دارد كه تداخل برنامه تيمهاي باشگاهي با اين تيم عاقبت منجر به كمبود زمان براي تشكيل اردوها و انجام بازيهاي تداركاتي در راه آمادهسازي تيم ملي براي رسيدن به جام جهاني ميشود. در همين خصوص بود كه فدراسيون فوتبال پيش از شروع رقابتهاي ليگ دوازدهم براي تامين نظر سرمربي نامدار خود اعلام كرد كه احتمالا جامحذفي تعطيل خواهد شد، حتي در اين زمينه مجبور شد از كنفدراسيون فوتبال آسيا استعلام بگيرد تا مشكلي براي يكي از سهميههاي باشگاهي براي حضور در ليگ قهرمانان آسيا پيش نيايد، اما با شروع ليگ همانطور كه انتظار ميرفت، سازمان ليگ بر برگزاري جام حذفي تاكيد كرد. از سويي كفاشيان اعلام كرده، اولويت با تيم ملي است و كرش همچنان با برگزاري جام حذفي مخالف است، اما اين احتمال وجود دارد كه برنامه رقابتهاي جام حذفي بزودي اعلام شود و همه چيز تغيير كند، اين مساله را ميتوان با روشهاي مختلفي حل كرد تا به حذف صورت مساله نينجامد.
برگزاري رقابتهاي جام حذفي در طول سالهاي متمادي به داغتر شدن تنور فوتبال كمك كرده و از دل آن تيمهاي زيادي با شگفتيساز شدن، چهرههايي را به عنوان پديده به فوتبال ما معرفي كردند كه به پويايي فوتبال منجر شده است. به طور طبيعي حذف جام حذفي ميتواند به قيمت از دست رفتن فرصت براي تيمهاي نهچندان مطرح و بازيكناني شود كه تنها اميدشان براي پيشرفت حضور در عرصه رقابتهاي حذفي و رقابت با تيمهاي برتر و شناخته شده است.
اهميت جام حذفي ايران در ادوار مختلف
جام حذفي در كشور ما يك رقابت باسابقه است كه هميشه از اهميت خاصي برخوردار بوده، اين مسابقات براي اولين بار سال 1355 برگزار شد كه البته قهرمان آن در سال 1356 مشخص شد. بعد از آن گرچه از سالهاي 56 تا 65 به دليل پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي اين رقابتها برگزار نشد، اما در دهه 60 كه ليگ سراسري ايران وجود نداشت جام حذفي تنها ليگ معتبر فوتبال ايران بود كه از نظر كنفدراسيون فوتبال آسيا نيز مورد تائيد بود و هميشه يكي از سهميههاي ليگ قهرمانان آسيا و پيشتر جام قهرمانان آسيا را معرفي ميكرد.
سالها تيمهايي مثل گسترش فولاد تبريز، هما، خيبر خرمآباد، جنوب اهواز، پگاه، بهمن و شاهين بوشهر به فينال راه يافتند و نشان دادند كه ميتوانند از اين طريق پديدههايي را به فوتبال ما معرفي كنند. اينك آيا حذف اين مسابقات به فوتبال ما ضرر نميزند؟
ليگ، ويترين فوتبال يك كشور
محمد پنجعلي، كارشناس فوتبال كشورمان درباره برگزاري جام حذفي به «جامجم» ميگويد: در تمام دنيا تيمهاي باشگاهي همزمان در سه ليگ فعال كار ميكنند و تمام اين مسابقهها ويترين فوتبال آن كشور را تشكيل ميدهند كه تيم ملي را ميسازد. بازيكني كه در يك فصل 50 مسابقه را برگزار ميكند از لحاظ بدني تحت شرايط سخت، آمادهتر ميشود و بازيكن آماده بيشتر به درد تيم ملي ميخورد.
طرح موضوع غيرحرفهاي از يك مربي حرفهاي
پنجعلي ادامه ميدهد: براي من پذيرفتن اين مساله كه از سوي يك مربي حرفهاي با تفكر حرفهاي مطرح شده پذيرفتني نيست، شرايط فوتبال ما مربيان را ناچار ميكند صورت مساله را حذف كنند، در حالي كه اگر تجربيات خود را در اختيار فوتبال ما قرار دهند باعث پيشرفت ميشود، فدراسيون فوتبال بايد كرش را متقاعد كند كه فوتبال ما فقط از مليپوشان تشكيل نشده و شايد همين رقابتها بازيكنان جديدي را حتي به سرمربي پرتغالي تيم ملي معرفي كند.
تقابل تيمهاي بيسرمايه با سرمايهدارها
بيژن ذوالفقارنسب در اين مورد به «جامجم» ميگويد: جام حذفي از اهميت زيادي برخوردار است، اين رقابتها تقابل تيمهايي با سرمايههايي مثلا يك ميليون دلاري در مقابل باشگاههاي 50 ميليارد دلاري است كه احتمال برنده شدن تيمهاي ضعيفتر هميشه هست و همين به رقابتها رونق ميدهد. تيمهاي شهرستانهاي كوچكتر يك سال منتظر هستند تا تنور فوتبال داغ شود و تيمهاي بزرگتر را در شهرهاي خود ببينند. موضوعي كه باعث لذت مردم از فوتبال ميشود و بايد قبول كنيم اين رشته يك پديده اجتماعي است كه تبعات مثبت زيادي دارد و نبايد اين شرايط از فوتبال ما برداشته شود و دلخوشي مردم از بين برود.
جام حذفي بدون مليپوشان
ذوالفقارنسب براي حل مشكل تداخل با برنامههاي تيم ملي ميگويد: براحتي فدراسيون ميتواند تيمهايي را كه بيشتر از پنج بازيكن در تيم ملي دارد از حضور در اين جام معاف كند يا مثلا دو هفته رقابت آنها را عقب بيندازند، فكر ميكنم حل اين مشكل راحتتر از حذف صورت مساله است، در حالي كه نگراني سرمربي تيم ملي، منطقي به نظر ميرسد و اولويت با تيم ملي است، اما جام حذفي اصلا لطمه اي به اين تيم نميزند.
تمايل سازمان ليگ براي برگزاري جام حذفي
غلامرضا بهروان، سرپرست سازمان ليگ برتر ميگويد: پيش از شروع فصل دو برنامه مجزا آماده كرديم كه يكي با برگزاري جام حذفي و ديگري بدون آن بود، نظر ما اين است كه اين رقابتها را برگزار كنيم، چون مانعي براي آن نميبينيم، اما بايد با فدراسيون و كارلوس كرش به تعامل برسيم.
كفاشيان: فدراسيون با سازمان ليگ اختلاف ندارد
كفاشيان، رئيس فدراسيون فوتبال نيز با اشاره به اين مساله ميگويد: بين سازمان ليگ و فدراسيون فوتبال اختلافي نيست و اولويت براي ما تيم ملي است. سرمربي تيم ملي هنوز موافق برگزاري جام حذفي نيست اما اگر به اين جمعبندي برسيم كه مسابقهها به تيم ملي ضربه نميزند شايد آن را برگزار كنيم، گرچه راهيابي تيم ملي به جامجهاني براي ما مهمتر از هر چيز است.
حذف جام حذفي، كارشناسي نشده بود
محمود ياوري، سرمربي باتجربه فوتبال ما نيز به جامجم ميگويد: حتي وقتي بازيها از حالت رفت و برگشت درآمد من مخالف بودم چون هر چه مسابقهها بيشتر باشد به نفع فوتبال ماست، حذف جام حذفي كارشناسي نشده است و با تعيين قهرماني ليگ برتر نبايد بقيه تيمها را نااميد كرد.
سارا احمديان / جامجم