امروزه با گسترش شهرنشيني، ضرورت حمل و نقل و توسعه فرهنگ ترافيك بيش از پيش در اين شهر احساس ميشود.
از آنجا كه رشد بيرويه خودروها با كنترل و بهينهسازي آنها همخواني ندارد، مشكلات مربوط به آلودگي هوا را دوچندان كرده است، به طوري كه به گفته مديركل حفاظت محيط زيست استان، هماكنون خودروها به تنهايي 66 درصد بار آلودگي هواي كلانشهر تبريز را به دوش ميكشند.
كارشناسان محيط زيست نيز معتقدند تردد خودروهاي گازوئيل سوز چون كاميون، اتوبوس، مينيبوس و از همه مهمتر خودروهاي تكسرنشين نقش زيادي در آلودگي هواي اين شهر ايفا ميكنند.
نقش خودروها
بيوك رييسي، مديركل اداره كل حفاظت محيط زيست آذربايجان شرقي در اين باره ميگويد: بررسيها حاكي از آن است كه خودروها نقش زيادي در افزايش آلودگي هواي تبريز دارند، به طوري كه سالانه بالغ بر 80 هزار تن گوگرد در اثر سوخت خودروها وارد هواي تبريز ميشود.
وي ميافزايد: در اين رابطه توليد گازوئيل كم گوگرد براي اتوبوسهاي درون شهري از برنامههاي در دست اقدام اين استان است و با اجراي اين طرح از ماه آينده شاهد كاهش بار آلودگي ناشي از توليد گوگرد در سطح كلانشهر خواهيم بود.
رئيسي تصريح ميكند: براي تعويض و اصلاح سيستم سوخترساني مينيبوسها كه از برنامههاي سال گذشته بود، اعتبار خوبي دريافت كرديم و با اجراي اين طرح، از سال آينده شاهد اصلاح سيستم سوخت مينيبوسها كه نقش زيادي در آلودگي هواي كلانشهر تبريز دارند، خواهيم بود.
مديركل حفاظت محيط زيست استان از اختصاص رقمي معادل چهار ميليارد تومان اعتبار از محل بودجه استانداري براي كاهش بارآلودگي هواي تبريز در چهار محور خبر داده و ميگويد: اين ميزان اعتبار براي افزايش سرانه فضاي سبز، كاهش بار ترافيكي از بابت روانسازي خيابانهاي شلوغ، افزايش دستگاههاي لازم براي سنجش بار آلودگي هوا و افزايش سامانه حمل و نقل عمومي اختصاص يافته است.
خودروهاي تكسرنشين
از سوي ديگر، سرهنگ سيدمهدي پورپيغمبر، رييس پليس راهنمايي و رانندگي استان آذربايجان شرقي نيز با اشاره به اين كه تردد خودروهاي تكسرنشين در آلودگي كلانشهر تبريز موثر است، ميگويد: نقش اين خودروها در افزايش بار ترافيكي بيشتر از آلايندگي آن است و ميتوان گفت آلوده شدن تبريز در اثر تردد خودروهاي تكسرنشين در درجه دوم اهميت قرار دارد.
وي افزود: به منظور كاهش آلودگي هوا راهنمايي و رانندگي استان در سالهاي اخير تدابير خاصي اتخاذ كرده كه جلوگيري از تردد خودروهاي دودزا در خيابانها و هدايت آنها به تعميرگاهها و تاكيد بر معاينه فني خودروهايي كه نقص فني داشته باشند از جمله اين اقدامات است.
تسريع در نوسازي خودروهاي فرسوده
رييس پليس راهنمايي و رانندگي استان ميافزايد: براي دستيابي به هواي پاك، طرح جايگزيني خودروهاي جديد به جاي فرسوده نيز در دست اجراست و در اين رابطه طي سه - دو سال اخير نزديك به 70 هزار دستگاه خودروي فرسوده از رده خارج شده و اين طرح همچنان در حال اجراست.
معاينه فني خودروها نيز در كاهش آلودگي هواي تبريز تاثير بسزايي دارد. چنانچه اين طرح بخوبي اجرا شود سالانه 26 درصد از ميزان آلودگي هواي تبريز كاسته خواهد شد و اين اتفاق نميافتد مگر اين كه همه شهروندان در انجام آن مشاركت داشته باشند.
مشاركت شهروندان
محمود چمني، فرماندار شهرستان تبريز در اين باره معتقد است: شهروندان با عادت به استفاده از وسايل نقليه عمومي نقش زيادي در كاهش آلودگي هواي تبريز ايفا ميكنند.
وي با اشاره به كافي نبودن وسايل نقليه عمومي در تبريز ميافزايد: هرچند اكنون ظرفيت ناوگان اتوبوسراني تبريز در حد استاندارد نيست، اما مسوولان مربوط سعي در افزايش تعداد اين اتوبوسها دارند و در اين رابطه تعداد قابل توجهي اتوبوس در حال خريد است كه در صورت تامين اعتبار 50 درصد آن قبل از عيد امسال وارد چرخه اتوبوسراني خواهد شد.
فرماندار تبريز با تاكيد بر فرهنگسازي شهروندان به استفاده نكردن از خودروهاي شخصي و بخصوص به صورت تك سرنشين ميگويد: رسيدن به نقطه ايدهآل و شهري بدون هواي آلوده منوط به مشاركت شهروندان است و در شهري كه روزي به باغ شهر كشور معروف بود، زندگي و تردد بايد با كمترين هزينهها انجام شود كه يك قسمت آن هزينه سوخت و قسمت ديگر هزينه استفاده از هواي سالمي است كه سالها پيش آن را از دست دادهايم.
هرچند در سالهاي اخير فعاليتهايي درخصوص ارائه راهكارهاي كاهش آلودگي هواي تبريز صورت پذيرفته، اما باتوجه به عمق مساله و حجم سنگين ترافيك در كلانشهر تبريز اين معضل نهتنها حل نشده، بلكه بر دايره وسعت آن افزوده شده و وجود لايه سنگيني از دود صبحگاهي، تعطيلي مدارس و... نمود عيني اين وضعيت است.
سعيده دلال عليپور - جامجم تبريز