اين طرح قرار بود به مرور زمان از لحاظ كمي و كيفي ارتقا پيدا كند تا جايي كه علاوه بر اين كه از نظر كمي به شهرهاي بزرگ كشور و همه ايرانيان برسد از لحاظ كيفي نيز با ايجاد پروندههاي سلامت براي شهروندان، نظام ارجاع را تقويت كرده و روند درماني در كشور را به شكل نظاممندي تقويت كند.
با فراز و نشيبهايي كه وزارت بهداشت و وزارت رفاه سابق در اجراي اين برنامه داشتند اختلافات اين دو وزارتخانه سبب ميشد پيشرفت طرح پزشك خانواده متوقف شود، هر چند به صراحت نميتوان گفت اجراي اين طرح شكست خورده محسوب ميشود، اما قطعا با موفقيت هم روبهرو نبوده است.
در حالي كه طرح پزشك خانواده در حال حاضر به شكل كجدار و مريزي به شهرهاي كوچك هم رسيده است خبر از طرح ديگري به عنوان طرح پزشك امين ميرسد.
اجراي طرح پزشك امين از سوي سازمان تامين اجتماعي، به شكل آزمايشي در استان گيلان آغاز شده است. به گفته مديرعامل صندوق تامين اجتماعي ماهيت طرح پزشك امين با طرح پزشك خانواده متفاوت است.
به گفته رحمتالله حافظي در طرح پزشك خانواده، يك تيم 15 نفره متشكل از گروههاي مختلف نظير پزشك عمومي، پرستار، متخصص تغذيه و ماما، خانوادهها را تحتنظر قرار ميدهند، در حالي كه در طرح پزشك امين، تنها يك پزشك عمومي به عنوان مشاور امين بر روند درمان بيمهشدگان نظارت ميكند.
ظاهرا در قالب اين طرح تمامي بيمهشدگان تامين اجتماعي از يك پرونده الكترونيك سلامت برخوردار ميشوند و اطلاعات مربوط به درمان آنها در اين پرونده ثبت خواهد شد.
گذشته از اين كه به ظاهر تفاوت چنداني در اجراي طرح پزشك خانواده و پزشك امين وجود ندارد، اما وزير بهداشت نيز در واكنشي به اجراي طرح پزشك امين اين طرح را موازي با اجراي برنامه پزشك خانواده دانسته است.
معاون درمان وزير بهداشت نيز اجراي طرح پزشك امين را نوعي موازيكاري با برنامه پزشك خانواده دانسته و گفته است: وزارت بهداشت از ابزارهاي قانوني براي عدم اجراي طرح پزشك امين استفاده ميكند.
از اين اختلافنظرها كه بگذريم، به نظر ميرسد اگر همه وزارتخانهها و سازمانهاي مربوط به حوزه سلامت براي اجراي طرحهاي ملي يكپارچه شوند، دستكم خدمات بهتري نصيب شهروندان ميشود خصوصا كه شعار همه اين طرحها به عدالت در حوزه سلامت پهلو ميزند.
مستوره برادراننصيري - گروه جامعه