كارنامهاي كه بيان ميكند در آن شبكه چه كارهايي صورت گرفته و چه ماموريتهايي قرار است در آينده انجام شود.
در تلويزيون خودمان برنامهاي به نام «سينما گلخانه» به معرفي توليدات شبكه 3 ميپردازد. شبكه اول به عنوان يك شبكه عمومي و سراسري در برنامه شما و سيما گوشهچشمي به همه محصولات آماده پخش تلويزيون دارد و معرفي كلي از كارهاي منتخب را در دستور كارش قرار داده است.
در بين اين برنامهها «با ما اينجا» به لحاظ محتوايي و ساختاري ويژگيهاي برتري دارد و يك سر و گردن بالاتر از ساير رقبايش قرار ميگيرد.
آفت بزرگ برنامههاي اينچنيني اين است كه به سمت سفارشي بودن و تبليغاتي پيش ميروند. تلقي متعارف از برنامههاي معرفيكننده اين است كه در آن يك مجري بايد با تمام توان مردم را تشويق به ديدن آثار توليدشده شبكه كند.
حتما به خاطر داريد كه يكي از بخشهاي برنامه خندهبازار، جملات بهمن هاشمي را دستمايه طنز و شوخي قرار داده بود كه مدام ميگفت شك نكنيد، برنامه رو ترك نكنيد!
سادهترين و در عين حال بدترين شيوه براي تبليغ كارهاي يك شبكه اين است كه مجري در قالب جملات صريح و مستقيم از بينندگان بخواهد يك برنامه را تماشا كنند.
اين روش ممكن است براي معرفي يك كار خاص جواب بدهد، اما وقتي مجري براي همه كارهاي توليدي لقب بهترين و جذابترين را به كار ببرد بينندگان در صحت گفتههاي فرد معرفيكننده شك ميكنند.
اما برنامه با ما اينجا سعي ميكند دوربينش را به پشت صحنه توليدات ببرد و با دستاندركاران برنامههاي مختلف، مستقيم و بيواسطه صحبت كند.
گزارشگر در خلال اين گفتوگوها اصرار دارد سوالات چالشي بينندگان را مطرح كند و از عوامل برنامه جواب بگيرد.
برخلاف برنامههاي اينچنيني كه بيشتر زمان گفتوگو صرف تعريف و تمجيد ميشود در با ما اينجا نقدهاي سازندهاي درباره كارهاي پخش شده صورت ميگيرد.
به عنوان مثال در برنامه پنجشنبه شب گزارشگر با ما اينجا به گفتوگو با سازندگان برنامه در شهر نشست و از قول بينندگان از آنها پرسيد كه چرا اينقدر اخبار مربوط به همايشها را پوشش ميدهند يا اين كه چرا اين قدر به سابقه و پيشينه اخبار ميپردازند و به آنچه جديدا اتفاق افتاده كمتر توجه دارند.
اينگونه پرسشهاي ريز و دقيق نشان ميدهد كه مسوولان يك شبكه به بازخوردهاي برنامههايشان توجه دارند و از برنامهسازان ميخواهند در جهت پاسخگويي به نياز واقعي مخاطب حركت كنند.
نظرسنجي پيامكي كه درباره برنامههاي شبكه تهران صورت ميگيرد نيز بخش ديگري از بازخوردهاي مردم را نشان ميدهد.
در اين قسمت بينندگان با انتخاب سه گزينه خوب، بد و متوسط نظرشان را درباره ميزان رضايتمندي از هر برنامه اعلام ميكنند.
با ما اينجا، ضرباهنگ تندي دارد كه بخشي از آن به اجراي پرشور و سريع زهرا عاملي برميگردد. او با شيوه صحبت كردنش به برنامه شتاب ميبخشد و از زمان در نظر گرفته شده بيشترين استفاده را ميبرد.
ضمن اين كه سعي ميكند هر قسمت درباره تعداد زيادي از برنامههاي شبكه صحبت كند و روي چند كار خاص محدود نشود.
چندي پيش محمدرضا شريفينيا از شيوه پخش يكي از سريالها انتقاد كرد و گفت: شبكههاي خارجي وقتي يك سريال ميسازند آنقدر روي آن تبليغات كرده و آنقدر تكرارش ميكنند تا كارشان ديده شود. شعار آنها اين است كه وقتي ما زحمت كشيدهايم و يك سريال ساختهايم مردم حق ندارند آن را نبينند. اينقدر روي سريالمان مانور ميدهيم تا همه آن را ببينند. (نقل به مضمون)
برنامههايي همچون با ما اينجا ميتوانند خلأ مورد اشاره اين بازيگر را پر كنند. يك سريال هر چقدر هم كه پرمخاطب و جذاب باشد باز هم بينياز از تبليغات و اطلاعرساني نيست.
بويژه در دورهاي كه تعداد آثار نمايشي و غيرنمايشي بسيار زياد شده و مخاطب گزينههاي زيادي را براي انتخاب در اختيار دارد.
در اين شرايط برنده رقابت كسي است كه بتواند با شيوههاي جذاب كار خودش را معرفي و بيننده را وادار به ديدن و همراه شدن با اثر كند.
در حال حاضر با ما اينجا با دعوت از مجريان و برنامهسازان مختلف، خواندن نظرات مردم درباره برنامهها تهيه گزارش از پشت صحنه برنامهها سعي در آشناسازي مخاطبان با اقدامات صورت گرفته در شبكه تلويزيوني تهران دارد. اين قسمتها ميتواند با انعكاس نقدهاي نوشته شده در مطبوعات كاملتر شود.
وقتي برنامههاي اينچنيني نيمه خالي ليوان را هم در نظر ميگيرند و نقاط ضعف و قوت آثار شبكهشان را در كنار هم معرفي ميكنند، اعتماد مخاطب بهتر و بيشتر جلب ميشود.
احسان رحيم زاده - گروه راديو و تلويزيون